Nyttig ugress

ramslök

Nyttig ugress

Det er kanskje høsten man først og fremst forbinder med sanking, men også på våren og sommeren kan man finne ville, spiselige vekster utendørs. Hos Ask & Loke har vi for eksempel høstet ramsløk, «den nordiske hvitløken». Vi serverer ramsløk til andebryst fra Holte gård, og har ramsløkmajones på smågodtmenyen vår.

Mye digg man kan lage

Har du plukket din egen ramsløk i vår? Da kan du for eksempel lage pesto ved å blande den med olivenolje, pinjekjerner, parmesan og salt i en foodprosessor. Ramsløksmør er en annen godsak som du lager enkelt ved å blande finhakket ramsløk og mykt smør i foodprosessoren. Bruk ekte smør av god kvalitet. Om du går i skogen kan du plukke lysegrønne granskudd som kan brukes til både te, sirup, gelé og olje. Mye ugress kan faktisk komme til nytte på kjøkkenet: lag te av løvetann eller suppe med brennesle!

Om du skal ut og sanke så kan det lønne seg å sjekke litt på internett eller kjøpe en bok med oversikt over vekster, så du er sikker på å plukke riktig. Noen er lette å kjenne igjen, som løvetann, mens ramsløken i verste fall kan forveksles med den giftige liljekonvallen. Forskjellen er at liljekonvall ikke lukter hvitløk.

Allemannsretten

Det er også greit å kjenne litt til Friluftsloven og allemannsretten, som står sterkt i Norge. Den sikrer oss alle rett til å ferdes i naturen uavhengig av hvem som eier utmarken. Vi har alle lov til å høste med oss ville blomster, planter, bær, sopp, røtter og urter, men vi skal opptre hensynsfullt og varsomt.

God sanking!

Like: