La barna smake!

Smaksutvikling hos barn Ask og Loke

La barna smake!

Du vet kanskje at det finnes fem forskjellige grunnsmaker – salt, søtt, surt, bittert og umami. Men visste du at barn kjenner smak allerede før de blir født? Ved å la barn får prøve forskjellige matvarer og matretter kan vi bidra til smaksutvikling og matglede!

Barn liker mer enn du tror

Barn kan faktisk like det meste om de får prøve. Noen ganger må man smake flere ganger før man liker noe. Andre ting liker man bare ikke. Alle barn er forskjellige, akkurat som oss voksne. Det er kanskje ikke så lurt å mase om å smake på forskjellige ting, men vi kan oppmuntre til det på en positiv måte.

Det er lov å prøve flere ganger

Det er helt vanlig at barn går gjennom en fase hvor de er ekstra skeptiske til nye smaker, eller ikke liker noe som helst. Vi mennesker er på en måte programmert til å like søtt og umami. Grønnsaker er som oftest ingen av delene, men heller bittert – en smak barn ofte er skeptiske til. Så her må man kanskje få prøve mange ganger før man liker det. Det samme gjelder andre bitre eller sure matvarer.

Utforsk med en smakelek

Hva med å ha en smakelek hjemme? Prøv å hold deg for nesen mens du spiser. Smaker det annerledes? Hva med lukkede øyne, kjenner du igjen smaken? For å utforske de fem grunnsmakene kan dere for eksempel smake på:

Søtt – moden frukt eller honning

Surt – sitron eller sure bær

Salt – spekemat eller saltet fisk

Bittert – grapefrukt eller appelsinskall

Umami – soltørket tomat eller soyasaus

Barn spiser for halv pris!

Hos Ask og Loke spiser barn for halv pris. Her har vi ikke en egen barnemeny, men barna får smake på det samme som de voksne. Om dere ønsker en ekstra hyggelig middag med mange forskjellige smaker anbefaler vi å bestille et utvalg fra delingsmenyen vår. Da kan alle rundt bordet smake på de samme rettene, som legger opp til fine samtaler om maten. Smakte det godt? Kjenner du umamien? Vil du smake en gang til?

Hele menyen vår finner du her.

Velkommen innom for et smakfullt måltid!

 

Like: